Poradnik

To chyba najczęściej zadawane pytanie przy organizacji wesela. Przyjęła się zasada, że liczymy statystycznie jedną butelkę 0,5l. na każdego gościa, przy założeniu, że będzie to wesele jednodniowe z „delikatnymi” poprawinami. Ilość potrzebnej wódki zależy również od lokalnych zwyczajów i możliwości spożycia gości (ilość dzieci, kobiet w ciąży).

Zamówiony alkohol odpowiednio wcześniej można wykorzystać podczas wieczoru kawalerskiego i panieńskiego. Przed samym weselem na pewno przyda się podczas tzw. tłuczenia szkła, czyli polter. W dniu wesela należy spodziewać się bramy weselnej, a na koniec udanej imprezy często Państwo młodzi obdarowują gości butelką wódki. Wszystkie te czynniki należy uwzględnić przy zakupie alkoholu.

Pamiętajmy, że lepiej żeby zostało niż ma zabraknąć. Jak mawia znajomy prezenter telewizyjny „nigdy nie żałowałem że mam flaszkę, a wiele razy żałowałem, że nie mam”.

Wódka nie ma terminu przydatności i zawsze można ją wykorzystać jako prezent lub upominek. W ostateczności można skorzystać z możliwości zwrotu.

*powyższe wyliczenia są tylko sugestią i firma nie ponosi odpowiedzialności za ilość zakupionego alkoholu

  • Ile i jakie zamówić wino?

Wina można podzielić na kilka rodzajów ze względu na kolor oraz smak. Wyróżniamy wina białe, czerwone oraz różowe. Ze względu na smak wina możemy podzielić na wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie.

Wina czerwone w dużym uogólnieniu pasują do potraw mięsnych, przekąsek oraz wędlin. Współgrają również z serami twardymi, dojrzewającymi. W przypadku win czerwonych zaleca się wytrawne lub półwytrawne.

Wina białe należy podawać do ryb, drobiu oraz warzyw, sałatek czy owoców morza. W takim połączeniu zaleca się wina wytrawne lub półwytrawne. Wino białe słodkie lub półsłodkie podajemy do ciast i deserów.

Zatem ile wina należy kupić na wesele? To zależy nie tyle od liczby gości, ale od tego jak zostanie podane wino. Jeżeli je postawimy w formie szwedzkiego stołu, gdzieś na ladzie barowej lub nie daj boże po za zasięgiem wzroku możemy spodziewa się, że nikt nie uraczy się tym trunkiem. To tak jakbyśmy gościom postawili na środku sali kocioł z zupą i kazali samemu podejść z talerzem i sobie nalać. Wino należy postawić na każdym stole, koniecznie otwarte! Na początek można zaserwować czerwone oraz białe półwytrawne (trafimy w większość gustów). Po głównym daniu kelnerzy mogą uzupełnić stół o wino białe półsłodkie (koniecznie otwartą butelkę). Jeżeli nie ma możliwości aby obsługa uzupełniała alkohol na stole, podczas imprezy, można umieścić część win na szwedzkim stole.

Jedna butelka wina to około pięć kieliszków. Jeżeli zatem przy stole mamy 6 osób powinno wystarczyć po jednej butelce wina białego i czerwonego półwytrawnego. Wino białe półsłodkie liczymy po jednej butelce na stół + szwedzki stół.

Przykład dla 60 osób (10 stolików)

Wino czerwone półwytrawne – 10 butelek + 2 butelki

Wino białe półwytrawne – 10 butelek + 2 butelki

Wino białe półsłodkie – min 10 butelek, zalecana ilość 15 szt.

Podsumowując – myśląc o winie skupmy się na formie podania go, nie tylko na ilości i wyborze wina. Ustalmy z menadżerem sali szczegóły aby uniknąć rozczarowania i negatywnych opinii gości weselnych,

*powyższe wyliczenia są tylko sugestią i firma nie ponosi odpowiedzialności za ilość zakupionego alkoholu